torsdag 31 januari 2013

LCHF - Det är väl bara bacon?

Myterna är fortfarande många om LCHF.
Kostrådgivaren Anna-Maria Johansson ger svar på tal i Aftonbladets senaste LCHF-bilaga.

"Man äter mängder med grädde och massvis av bacon..."
Det vanligaste missförståndet när det gäller LCHF är att man ska proppa i sig så mycket fett man bara kan. Det stämmer inte. Det går inte att för mycket fett för kroppen säger stopp. Speciellt när man tar bort kolhydraterna som triggar överätning. Gillar man inte att äta grädde och bacon så behöver man inte. Det finns massor annat man kan äta istället som många upplever som fräschare. Fet fisk som lax och makrill med mycket grönsaker och något god sås till det som exempel.

"Man kan inte träna utan att äta mycket kolhydrater..."
Det går utmärkt att träna även om man äter lite kolhydrater. Vanliga motionärer känner oftast inte någon skillnad. Det är när man börjar komma upp på högre nivåer eller tränar något extremt som bodybuildning som lite mer kolhydrater kan komma på tal. Men inte ens då behöver man äta ett berg med pasta utan hellre rotfrukter, bär och frukt.

"Hjärnan behöver kolhydrater för att fungera..."
Hjärnan behöver inte kolhydrater alls utan den behöver glukos som den får genom att omvandla fett och protein i levern. Äter man LCHF så får man i sig lite kolhydrater från grönsaker och de mejerier vi äter helt utan kolhydrater är inte våra kroppar. Om vi inte äter helt strikt LCHF och nollar kolhydraterna men som sagt så gör kroppen glukos av fett och protein så det fungerar bra det också.

"Det är ju farligt att äta fett.."
Fett är ett av de viktigaste näringsämnena, något som vår kropp behöver och absolut ingenting att vara rädd för. Fettet bygger bland annat upp våra celler, smörjer tarmen och gör så att vi kan ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K. Modersmjölken innehåller 55 energiprocent fett för att ta ett exempel.

"Det är dyrt med LCHF..."
Det behöver inte alls bli dyrt. Eftersom man blir mätt på mindre mat så äter man mindre och man köper mer basvaror och lagar mat från grunden, vilket gör att det blir billigare på det sättet att man inte köper hem lika mycket halvfabrikat och godis. Det man sparar på att inte köpa godis kan man lägga på finare råvaror i stället.

"Det är inte bra för miljön att äta så mycket kött..."
Det stämmer inte. Man äter inte mer protein när man äter LCHF. Proteinet på tallriken förblir oförändrad om man jämför med livsmedelsverkets tallriksmodell. Det man byter ut är en del av kolhydraterna mot fett. Man blir också mätt på mindre mat och man äter inte en massa skräp. Dessutom äter man mat som inte är processad, utan tillsatser och lagad från grunden. Det ekologiska tänket går hand i hand med LCHF och helst ska man om plånboken tillåter köpa så mycket ekologiskt och närproducerat som möjligt samt naturbetat kött. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar