Ångkokt lax, grönsaker och vitvinssås
300g grön sparris
250g salladslök
4 bitar laxfilé
250g broccoli i buketter
150g färsk spenat
Sås:
2dl torrt vitt vin
2 1/2dl mellangrädde
3msk koncentrerad fiskfond
1/2msk strösocker
1/2gram saffran, ett kuvert
1 1/2msk smör
1 1/2msk vetemjöl
salt, peppar
Bryt bort den nedersta träiga delen av sparrisen. Lägg laxen nederst i en ångkokare och alla grönsakerna inklusive spenaten i våningen över. Ställ korgen över en kastrull till hälften fylld med vatten. Lägg på locket och ångkoka i 5 min tills laxen är genomkokt och grönsakerna knappt mjuka. Salta och peppra.
Sjud vin, grädde och fiskfond i en kastrull några minuter. Tillsätt socker och saffran, Mosa samman vetemjöl och smör. Vispa ner i såsen och sjud tills den tjocknar. krydda.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar