onsdag 6 mars 2013

Därför funkar LCHF.


Positiva effekter med LCHF:
Hjärnan - Fett i levern omvandlas och blir näring för hjärnan.
Mättnad - Du blir långvarigt mätt och slipper sockersuget.
Hjärtat - Har man mycket av det goda kolesterolet löper man lägre risk för hjärtsjukdom.
Blodet - Studier visar på lägre blodtryck, blodsocker och bättre fördelning av kolesterolet.
Magen - Många blir lugna i magen, slipper gaser och uppsvälldhet.
Vikten - Det är lätt att gå ner och behålla vikten.

1. Den första förändringen är att du ska äta mer fett. Men du ska inte trycka i dig hela smörpaketet eller majonnäsen. Istället ska du njuta av avokado, grädde som bas i såsen, goda ostar och ringla olivolja över salladen. Njut även av skinnet på kycklingen och fettet i köttfärsen.

2. Istället för potatis, ris och pasta kan du till exempel göra eget blomkålsris. Riv en stor blomkål i ett rivjärn, värm i kastrull med lite vatten, grädde och en klick smör.

3. Det kan vara kämpigt att äta LCHF-kost när det står knäckebröd i skafferiet och frysen är full av bullar. Rensa ut det du misstänker lockar dig mest, och det som innehåller för mycket kolhydrater.

4. Ekologiska livsmedel är ett bättre val eftersom de inte innehåller rester av kemikalier eller andra ämnen som inte trivs i kroppen. Har du möjlighet - välj nötkött från gräsbetande djur.

5. Njut av det som bjuds med välj bort potatis, ris och pasta. När efterrätten serveras kan du känna efter vad just du vill och kan ta för val. Är ditt mål viktminskning kommer en efterrätt inte att ge dig det du önskar. Är du sockerberoende kan en efterrätt skapa ett småätande resten av veckan.

6. Det är lätt att äta LCHF på restaurang. Välj något från menyn som erbjuder en hel kött- eller fiskbit med god sås till. Be att få byta ut potatisen mot varma grönsaker. Till efterrätt väljer du en god ostbricka och hoppar över bara över marmeladen, kexen och frukten.

7. När man äter LCHF-kost håller man sig mättare hela dagen, så många varken orkar eller vill ha ett mellanmål. Och man behöver heller inte tänka på att hålla förbränningen igång eftersom man inte svälter. Men om du är sugen funkar lite nötter, ett kokt ägg, yoghurt och bär, ost eller en avokado, till exempel.

8. Det kan hända att du känner dig lite trött och hängig de första dagarna när du börjar äta LCHF-kost. Men håll ut, snart vänder det! Och, om magen protesterar kan man ge den lite mjuka fibrer som kosttillskott. Till exempel 1msk hela linfrön, psylliumfrön eller fiberhusk.


Tips från Allt om LCHF (Expressen bilaga).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar